czwartek, 12 czerwca 2014

Słodko-kwaśna para

Truskawki to przedsmak lata, można z nich robić pyszne koktajle, lody, sałatki, a nawet wrzucić na grill. Warto sięgać po te pyszne, czerwone owoce ponieważ ich spożywanie poprawia przemianę materii, oczyszcza jelita oraz ma korzystny wpływ na naturalną florę bakteryjną. Dla wzbogacenia smakowych doznań propozycja związku idealnego. Truskawka i rabarbar. Pod koniec czerwca kończy się zbiór rabarbaru więc to ostatni dzwonek na kuchenne eksperymenty. Dziś proponuję Wam pyszny deser, który zasmakuje dzieciom i dorosłym. 


         Manna idealna:

Kaszka: 400ml mleka( ja używam sojowego), starta skórka z połowy cytryny(sparzonej), 2 łyżki cukru, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 4 łyżki kaszy manny. 
Sos: 150g truskawek, 150g rabarbaru, 2łyżki cukru, pół wydrążonej laski wanilii. 

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny, cukry, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając.
Kaszkę wlewamy do miseczek i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki i rabarbar myjemy, czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu około 5 minut.
Polewamy kaszkę sosem i dekorujemy truskawkami lub listkiem mięty/melisy.
Można jeść na ciepło i na zimno.

                                                                        Smacznego!!!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo kusząco..muszę spróbować ;)