Zbliża się sezon, przede mną sporo majsterkowania i grzebania w ziemi, więc czas na gotowanie mam ograniczony. Ogródek i balkon same się nie ogarną. Ten tydzień będzie kulinarną improwizacją, opróżnianiem lodówki i szafek. Lubicie sałatki? Ja uwielbiam! Mogę wrzucić do miski kilka składników, polać sosem lub dobrą oliwą, wymieszać i gotowe. Świetna opcja na weekendowy piknik, a majówka tuż-tuż!
Kolorowa sałatka
Składniki:
1 pomidor,
1 laska selera naciowego,
1/2 pęczka rzodkiewek,
mała cebula,
3 szklanki jarmużu lub innych liści,
1 szklanka ugotowanych strączków (użyłam fasoli mung, ale może to być ciecierzyca, czerwona fasola lub zielona soczewica),
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1/2 awokado,
1/2 świeżego ogórka,
sos:
Wrzucamy do słoiczka: 3 łyżki oliwy+ 3 łyżki wody+ łyżka dowolnego słodu+ 2 łyżki soku z cytryny+ szczypta soli+ sporo świeżo mielonego pieprzu+ 1/2 łyżeczki musztardy+ drobno posiekany ząbek czosnku+ ulubione zioła. Zakręcamy i energicznie potrząsamy.
Drugą opcją jest jogurt wymieszany z posiekanym ząbkiem czosnku+ łyżka posiekanego koperku i pietruszki. Sałatka z takim sosem ma krótszą trwałość.
Składniki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Sałatka gotowa. Kombinujcie z dodatkami.
Powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz