sobota, 12 lipca 2014

Zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami

Zielona fasolka szparagowa zawitała kilka lat temu w moim popisowym daniu. Połączona z kalarepką, cebulą i masłem orzechowym zaskoczyła podniebienia wielu osób (akurat byliśmy na imprezie plenerowej pod namiotami). Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na zapiekankę z fasolą w roli głównej. Dlaczego warto po nią sięgać? Odmiana zielona jest szczególnie polecana dla osób z niedoborem żelaza. Zawiera także sporą dawkę beta- karotenu, prowitaminy A oraz witaminę C i K. Najlepiej gotować ją na parze, dzięki temu zachowa najwięcej wartości odżywczych.


Potrzebujesz:  500g zielonej fasolki szparagowej, 400g pieczarek, 2 średnie cebule, 100 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki gęstej śmietany ( w wersji wegańskiej można zastąpić sojową), 100 g makaronu tagliatelle, łyżka oliwy/oleju/masła, ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 czerstwa bułka.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Umytą fasolę kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy 8 min w osolonej wodzie. 
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebule obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy oba składniki na oliwie lub innym tłuszczu. Dodajemy bulion, śmietanę. Gotujemy, aż trochę wody wyparuję i lekko zgęstnieje. Dodajemy fasolkę. Doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy makaronem i startą bułką. Zapiekamy 25 minut.
Przepis w zmienionej przeze mnie wersji pochodzi z czasopisma `Mój piękny ogród`.

Smacznego :)

Brak komentarzy: