środa, 18 listopada 2015

Serek z ziemniaka i marchewki

Przepis na wegański `serek` z ziemniaka i marchewki krąży po sieci w różnych wersjach. 
Własne eksperymenty doprowadziły mnie do zaskakującego smaku, który wpisałam na listę kulinarnych uzależnień. To nie tylko smarowidło na kanapkę, ale sos do makaronu lub nachos.
Śmigamy do kuchni?

























Serek z ziemniaka i marchewki
2 duże ziemniaki,
1 duża marchewka,
1/2 szklanki płatków drożdżowych (można użyć większej ilości),
1/3 szklanki delikatnego oleju ( używam z pestek winogron),
1 ząbek czosnku,
1 średnia cebula,
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
1 łyżeczka ulubionych ziół (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
1/2 papryczki pepperoni, 
sól.

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę siekamy i podsmażamy na złocisty kolor (może być nawet brązowy). Papryczkę kroimy w bardzo drobne kawałki. Wystudzone warzywa wrzucamy do miski, dorzucamy resztę składników (oprócz ziół i papryczki) i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy zioła i papryczkę, ewentualnie sól do smaku. Mieszamy łyżką i gotowe.


2 komentarze:

Agata pisze...

Brzmi superowo. Chcę!
Czy olej z przepisu służy do smażenia czy dodajemy go także na zimno do blendera

maw pisze...

Cebulkę smażymy na odrobinie oleju (nie więcej niż łyżka), a ilość podaną w przepisie wlewamy podczas blendowania. Życzę smacznego ;)