wtorek, 19 maja 2015

Pesto z liści rzodkiewki

Właśnie tak. Liście rzodkiewki, które często lądują w śmietniku są idealnym materiałem na pesto. Podobne cuda można tworzyć z natki pietruszki lub marchewki, więc jeśli macie dostęp do ekologicznych warzyw śmiało wrzucajcie zieleninę do blendera. Samo zdrowie! 

























Pesto z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki z jednego pęczka,
60 g ulubionych orzechów/pestek (ja użyłam nerkowców),
ząbek czosnku,
czubata łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) lub wegańskiego parmezanu,
100 ml dobrej jakości oliwy/oleju,
łyżka soku z cytryny,
sól, kolorowy pieprz

Liście dokładnie myjemy, orzechy prażymy na suchej patelni przez 2 minuty. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (najlepszy będzie taki z pojemnikiem) i rozdrabniamy na gładką masę. Przedkładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Wymieszaj pesto z gorącym makaronem i ciesz się szybkim obiadem.
Inne opcje? Dodatek do sałatki z młodych ziemniaczków, świeżych ziół, rukoli i octu balsamicznego, do zupy, pasztecików z ciasta francuskiego lub pysznej kanapki z plastrem pomidora.
Smacznego! 

Brak komentarzy: