środa, 4 lipca 2012

W lesie jagód wiele..

Wczoraj zebraliśmy piękny i słodki zielony groszek, który wylądował na obiadowym talerzu w towarzystwie makaronu i gorgonzoli.
Dzisiejszy dzień przywitał Nas niezbyt entuzjastyczną pogodą, no cóż.. z tej racji trzeba było zająć się czymś ciekawszym od kwitnięcia przed laptopem. Zabrałam się za swoje upcyclingowe projekty a potem zrobiłam obiad i deser z zebranych wczoraj jagód :)

Poranne kanapeczki z pasztetem pieczarkowym, który wyczarowała moja Mama (przepis zdradzę w najbliższym czasie). Po prostu go uwielbiam!!! 




Makaron z zielonym groszkiem w sosie z gorgonzoli:
To musisz mieć : opakowanie gorgonzoli, małą miseczkę groszku wyjętego z łupinek, cebulę, makaron pełnoziarnisty, jeden duży pomidor. 
Jak zrobić: Makaron gotujemy al dente. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy pokrojonego w łódeczki pomidora (bez skórki oczywiście). Następnie dorzucamy zielony groszek oraz pokrojoną gorgonzolę. Wszystko mieszamy, czekając aż ser się roztopi. Dodałam jeszcze sosiku z pomidorów, który został mi z pieczenia chlebka( przepis w zeszłym poście). Jeśli go nie macie wystarczy przyprawić całość solą, pieprzem ziołowym, suszoną bazylią oraz ostrą papryką. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!!!


Kasza pęczak z sojowymi kawałkami i kupną surówką
Składniki: kasza pęczak, cebula, ząbek czosnku, 8 kotletów sojowych a'la schabowe , przyprawa do gyrosa ( polecam Kamisa, chyba jako jedyna nie ma glutaminianu sodu), curry, chilli, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kotlety sojowe maczamy z wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. Po odsączeniu kroimy je na kawałki (można użyć kostki sojowej ale akurat nie miałam więc pokroiłam kotlety), skrapiamy sosem sojowym i posypujemy przyprawą do gyrosa. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażąc na złoty kolor. Ugotowaną kaszę odsączamy. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę i podane przyprawy (oprócz tej do gyrosa). Mieszamy i podajemy z surówką.


Tarta jagodowa z kremem jaglanym
Ciasto: szklanka mąki, 1/3 szkl. oleju, 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru.
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy. W międzyczasie gotujemy szklankę kaszy jaglanej, następnie miksujemy ją z 2 łyżkami cukru i lekko studzimy. Rozsmarowujemy na gotowym cieście, dodając jagody. Szybko, prosto i smacznie!

Słońca!!!

M.

Brak komentarzy: