piątek, 10 lipca 2015

Jaglany kopiec z musem truskawkowym i mango

Ostatni truskawkowy dzwonek, ale nie ma żalu. Od dawna mrożę zmiksowane owoce, które są świetną bazą do zimowych deserów. Polecam takie rozwiązanie, a dziś zapraszam na słodki kopiec jaglany. 
Jaglany kopiec z musem truskawkowym
2 duże porcje
1 szklanka kaszy jaglanej,
3/4 łyżeczki agaru (opcjonalnie),
opakowanie budyniu (30 g),
3 szklanki mleka roślinnego (polecam waniliowe),
2-3 łyżki trzcinowego cukru,
kubek truskawek,
1/2 mango,
2 kostki gorzkiej czekolady,
liście melisy lub mięty.

Kaszę prażymy na suchej patelni przez minutę. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier i agar. Mieszamy do wymieszania składników. Całość miksujemy blenderem na gładką masę (ten krok można pominąć, jeśli nie chcemy kremowego deseru). Przekładamy do miseczek wypłukanych w zimnej wodzie. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Truskawki miksujemy na mus, mango kroimy w kostkę, a czekoladę ścieramy (ostrze do plasterków). Odwracamy miseczkę i wypychamy kopiec na talerz, polewamy musem, posypujemy mango i czekoladą. Na koniec ozdabiamy listkami mięty lub melisy. Gotowe! 

Brak komentarzy: