poniedziałek, 11 lutego 2013

Powroty..

Witam serdecznie w Nowym Roku, po dłuższej nieobecności. W końcu mam trochę więcej luzu niż w styczniu no ale niestety nie na długo.. Zatem korzystając z przypływu wolnych chwil zamieszczam kilka przepisów, które w ostatnim czasie gościły w mojej kuchni. Część z nich powstała `na szybko`, w obawie przed kulinarną porażką, której na szczęście nie uraczyłam. Wszystkie potrawy wypadły bardzo korzystnie w konfrontacji z moim podniebieniem tak więc zapraszam do własnych prób :)

1. Spaghetti na szybko(2 porcje)
Potrzebujesz: makaron spaghetti, 300g pieczarek, 2 czerwone cebule, dużą paprykę czerwoną, 2 ząbki czosnku, pół kostki masła lub 3 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka(wedle uznania).
Przygotowanie: Pieczarki obieramy,myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę lub masło, wrzucamy : pieczarki, po chwili cebulę, paprykę i czosnek.Wszystko podsmażamy od pieczarki zaczną się rumienić. Mieszamy z ugotowanym makaronem. 


2. Ryż z boczniakami w sosie (2 porcje)
Potrzebujesz: torebka ryżu(najlepiej pełnoziarnistego), tacka boczniaków, duża cebula, oliwa, pieprz, sól do smaku, śmietana zwykła lub sojowa, szczypiorek lub pietruszka.
Przygotowanie: Ryż gotujemy. Boczniaki myjemy i kroimy w paski, cebulę drobno siekamy, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę, po chwili dorzucamy boczniaki. Smażymy do momentu wyparowania wody i uzyskania przez boczniaki lekkiego brązowego koloru( niekoniecznie). Dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Łączymy z ryżem, posypując całość szczypiorkiem lub pietruszką. Ja dodatkowo użyłam pieprzu kajeńskiego.


3. Krem pieczarkowy
Przepis znajdziecie ---> TUTAJ

4. Ciecierzyca w ziołach plus kotleciki z brokuła okraszone sosem chrzanowym (2 porcje)
Potrzebujesz: puszka cieciorki(+oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz, inne przyprawy i dwa ząbki czosnku), dwie marchewki, jak najmniejszy brokuł, łyżka kaszy manny oraz otrębów pszennych, bułka tarta, duża cebula, jogurt naturalny, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz,olej/oliwa.
Przygotowanie: Brokuła gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie, studzimy. Na patelnię wlewamy oliwę/olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Dodajemy ją do brokuła i całość miksujemy. Potem dodajemy kaszę, otręby i bułkę tartą( w takiej ilości aby można było formować kotleciki). Przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać także inne ulubione przyprawy). Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocny brązowy kolor. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i mieszamy z wymienionymi przyprawami. Wrzucamy ją na rozgrzany olej lub oliwę. Smażymy na brązowy kolor, w fazie końcowej dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Za surówkę posłuży nam potarta na najdrobniejszych oczkach marchewka. Sos do kotlecików: Mieszamy łyżeczkę chrzanu z jogurtem naturalnym(może być sojowy).


Pozdrawiam, życząc Smacznego :)
M.

Brak komentarzy: