Co?
Dwa pomidory pokrojone w łódeczki.
Dwie małe czerwone cebulki. Ciach, w piórka.
Mix sałat (ja sadzę na balkonie w skrzynce).
Kilka oliwek pokrojonych w plasterki. Użyłam czarnych Kalamon- pyszne!
spory kawałek chleba, najlepiej czerstwego.
Pestki dyni
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju (u mnie ryżowy)
łyżka octu jabłkowego
Mix do sałatek: płatki czosnku, sproszkowana cebula, koperek, słodka papryka, szczypiorek, kminek, biały pieprz.
Jak?
Wrzucamy do miski umyty mix sałat, dodajemy pozostałe składniki. Pora na sos. W miseczce łączymy oliwę lub olej z octem jabłkowym i przyprawami. Wlewamy do naszej sałatki i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, niech się przegryzie. Teraz grzanki. Kroimy chleb w kostkę, przekładamy je do miski, wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju i mieszamy tak, aby na każdym kawałku znajdował się olej. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki i lekko nią potrząsamy aby zarumieniły się z każdej strony. Możemy także posypać je kolorowym pieprzem. Posypujemy sałatkę ciepłymi i chrupiącymi grzankami oraz pestkami dyni.
Smacznego!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz