Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną, słodką zupę krem. Świetnie smakuje z domowymi grzankami z czerstwego chleba. Polecam!
Potrzebujesz:
30g masła/3 łyżki oliwy lub oleju
1 duża cebula, pokrojona w pióra
1 duży batat (słodki ziemniak), pokrojony na mniejsze kawałki
3 duże marchewki, pokrojona w kostkę
1 litr bulionu roślinnego
185 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku o grubym dnie. Dodajemy cebulę, batata i marchewki; dusimy przez 5 minut. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 30 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy. Dodajemy śmietanę i blendujemy na krem. Posypujemy koperkiem i podajemy z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz