Manna idealna:
Kaszka: 400ml mleka( ja używam sojowego), starta skórka z połowy cytryny(sparzonej), 2 łyżki cukru, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 4 łyżki kaszy manny.
Sos: 150g truskawek, 150g rabarbaru, 2łyżki cukru, pół wydrążonej laski wanilii.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny, cukry, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając.
Kaszkę wlewamy do miseczek i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki i rabarbar myjemy, czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu około 5 minut.
Polewamy kaszkę sosem i dekorujemy truskawkami lub listkiem mięty/melisy.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!
1 komentarz:
Wygląda bardzo kusząco..muszę spróbować ;)
Prześlij komentarz