W lodówce por, marchewka, cebula, pietruszka i seler. Czasu mniej niż zwykle.
Sekret tkwi w prostocie, którą uwielbiam szczególnie podczas gotowania.
Tak powstał warzywny sos do makaronu.
Makaron w warzywnym sosie:
2 porcje
1 średnia marchewka,
1 duża pietruszka,
1 średnia cebula,
duży por (biała część),
1/2 dużego selera,
200 ml śmietanki roślinnej,
ulubiony makaron (u mnie spaghetti),
sos sojowy,
1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
olej roślinny,
sól i pieprz.
Pora dzielimy na połowę i kroimy w półksiężyce. Cebulę drobno siekamy, a resztę warzyw ścieramy na tarce (drobne oczka), Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, po chwili por i resztę warzyw. Mieszamy i smażymy przez chwilę. Dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut. W międzyczasie warto ugotować makaron. Zawartość patelni zalewamy śmietanką i dodajemy przyprawy. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty. Odcedzamy makaron, polewamy go sosem i podajemy ze sporą ilością posiekanej pietruszki i uprażonym na suchej patelni sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz