Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namoczyć (najlepiej przez całą noc), po czym ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, wywar zostawić.
2. Ugotowane grzyby posiekać i przesmażyć na połowie masła razem z drobno pokrojoną cebulą. Kaszę przepłukać i zalać połową wywaru z grzybów. Ugotować do miękkości, posolić i przestudzić. Do kaszy wbić jajko( lub dodać len) i dodać tyle mąki, aby można było swobodnie formować masę. Całość wyrobić dłońmi.
3. Masę z kaszy rozwałkować i powycinać z placka niewielkie prostokąty. Na każdym ułożyć po porcji farszu grzybowego. Zrolować, formując podłużne zraziki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju/oliwie.
4. Pozostałe cebule obrać, posiekać i zeszklić na reszcie masła. Oprószyć 1 łyżką mąki, rozprowadzić resztą wywaru grzybowego. Zagotować, doprawić i podawać ze zrazami.
Serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu!
Pozdrawiam M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz